عناب؛ نرمکننده سینه
این میوه که میتوان درختان آن را از ایران تا هند و جنوب چین و حتی جنوب اروپا پیدا کرد، در هر منطقهای دارای اسامی مختلفی است. در هند و پاکستان آن را «ایناب» و در شرق آسیا آن را خرمای قرمز، خرمای چینی یا خرمای هندی مینامند.
در ایران بیشتر میوه خشک آن مصرف میشود، ولی جالب است بدانید که در بسیاری از نقاط دنیا میوه تازه آن به صورت سبز استفاده میشود که البته طعم بسیار خوبی هم دارد.
در شرق آسیا عنابهای بسیار بزرگی به اندازه خرما و با رنگهای مختلف از جمله مشکی و قرمز به عمل میآید. میوه عناب دارای خواص طبی متعددی است و در مکاتب طب سنتی کشورهای مختلف جایگاه ویژهای برای کمک به سلامت و درمان بیماریها دارد.
* عناب دارای خواص ضدالتهابی، آرامبخشی، آنتیاکسیدانی، آنتیبیوتیکی و تقویتکننده سیستم ایمنی است.
* عناب در درمان بیماریهای کبدی از جمله کبد چرب مفید است.
* عناب تقویتکننده دستگاه گوارش است و مطالعات بالینی، تأثیرات آن برای رفع مشکلات مختلف گوارش را نشان داده است.
* مصرف عناب به هضم غذا کمک کرده و در جلوگیری از نفخ موثر است.
* تأثیر آن برای کمک به درمان یبوست با مطالعات بالینی مختلف به اثبات رسیده است و به تمام افرادی که از یبوست رنج میبرند توصیه میشود هر روز صبح یک تکه زنجبیل تازه و چند دانه عناب را در یک لیوان آب جوش قرار داده و پس از چند دقیقه این نوشیدنی را میل کنند.
* چای عناب در شرق آسیا یک نوشیدنی بسیار مطبوع در زمستان محسوب میشود که به جلوگیری از سرماخوردگی نیز کمک میکند.
* در طب سنتی ایران نیز مصرف جوشانده حاوی عناب برای درمان سرفه، سرماخوردگی و آنفلوانزا و انواع گلودرد بسیار توصیه شده است.
* این میوه دارویی برای اختلالات جنسی و نازایی نیز موثر است.
* برای کمک به بهبود زخمها نیز مصرف بیشتر عناب توصیه میشود.
* گذشته از خواص دارویی این میوه، عناب دارای ارزش تغذیهای بالایی بوده و سرشار از املاح و ویتامینهای مختلف است و مصرف آن به عنوان یکی از تنقلات مفید در بین وعدههای غذایی توصیه میشود.
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
منبع: جام جم - دکتر امیر هومن کاظمی، متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی